„A holnap örökségének átadása”

2018.03.28.
img

Az európai, nemzetközi rendezvényhez csatlakozva immár ötödik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét április 6. és 8. között. A rendezvény célja a „Holnap örökségének átadása”, a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a közösségek kialakulásának, megerősödésének segítése.

A párizsi székhelyű Institut National des Métiers d’Art (INMA) által több mint tíz évvel ezelőtt elindított Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nevű nemzetközi rendezvényhez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kezdeményezésére 2012-ben Magyarország is csatlakozott. Az európai rendezvény részeként 2017-ben is megszervezésre kerül a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje

A rendezvényre ez évben április 6-tól április 8-ig, péntektől vasárnapig kerül sor. Ezen a három napon országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek. Az egész hétvégés program keretében gyerekek, felnőttek ismerkedhetnek meg a népi kézművesség különböző területeivel: kiállításokat tekinthetnek meg, előadásokon, filmvetítésen vehetnek részt és lesznek mesterség bemutatók, kézműves foglalkozások is. Megismerkedhetnek többek között a gömöri és az úri hímzés, csipkekészítés, nemezelés, babakészítés, szűcsmesterség, fazekasság, bútorfestés, fafaragás, ostor-, szalma - és kosárfonás fortélyaival, de lesz birkanyírás, kalács sütés, fonás rokkán, tojásfestés, gyöngyöspárta és ékszerkészítés, pásztorkészséggel ismerkedés is.

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéjével a szervezők az alkotóházak és műhelyek tevékenységére szeretnék ráirányítani a figyelmet. Céljuk, hogy a sokszínű és egyedi programkínálattal megmutassák, hogy milyen fontos hagyományos kulturális értékek hordozói, a tradicionális kézművesség továbbörökítő helyei azok a népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek, műhelygalériák, közösségi házak, ahol az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek a megörökölt magas szintű tudást képviselik, megújítják és továbbadják.

Összesen 12 ország, a döntőbe jutottakon kívül az Egyesült Államok, Törökország, Szlovénia, Mongólia, Szlovákia és Románia lovasa versenyzett a nemzetközi futamon. A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.

HH.