Pünkösdölő apróságok

2017.06.06.
img

„Két szál pünkösdrózsa, Kihajlott az útra, El akar hervadni, Nincs, ki leszakassza.” – szólt a magyar népdal a júniusi havi aprók táncán. Szép számmal gyűltek a családok, június 3-án, tikkasztó nyári napon a városi könyvtárban. A Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület közösen, immár kilenc éve szervezi magyar népi kultúrát népszerűsítő ingyenes civil programjukat. Ennek köszönhetően sokan megismerkedhettek néptáncunk és népdalaink világának alapjaival.

Szombat délután folyamán sok érdekességgel bővült a kicsik tudástára. Az apróságok különböző tájegységek, főként azok pásztorkultúrájának motívumait színezhették, azokkal ismerkedhettek. Majd Fehérváry Lillla (Madárdal) vezetésével pünkösdi szokásokról beszélt Moldvától a Dunántúlig, népdalokkal és játékkal színesítve. Vladár Károly magyar dudán kísérte a foglalkozást.

A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma támogatja. A következő aprók tánca 2017. szeptember 30-án, 15 órától a városi könyvtárban lesz.