Nemzetközi betlehemes találkozó Debrecen

2016.12.10.
img

A 26. Találkozó december 9-én, 17 órakor ünnepélyes megnyitóval indult a Kossuth tér adventi színpadán, 10-én szombaton a csoportok fellépésével folytatódik  a Belvárosi Közösségi Házban, majd 11-én, vasárnap szakmai tanácskozással zárul.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát élő formájában mutatja be évről évre. Minden esztendőben,  december második hétvégéjén láthatják páratlanul gazdag szakrális dramatikus örökségünk eme gyöngyszemeit a debreceniek és a környező települések lakói. Az idei  seregszemlére húsznál több betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza teljes magyar nyelvterületéről, az anyaország mellett Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Délvidékről is, de láthatunk többek között német nyelvű betlehemes játékot is a várdombi sváb betlehemezők jóvoltából. Fontos szempont továbbra is, hogy a környező települések élő,  vagy felújított autentikus hagyományát képviselő csoportok is jelen legyenek. Ezzel a szándékukkal a találkozó módszertani célkitűzéseit, az alföldi betlehemes játékok átörökítési gyakorlatát kívánják magasabb szintre

A rendezvényt vasárnap délelőtt szakmai tanácskozás zárja, melynek témája: „Hagyományőrzés a mindennapokban, avagy a betlehemezés feltételei, társadalmi közege helyben”

A negyedszázados múltra visszatekintő rendezvény eddig csaknem 200 kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását és közel 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három konferencia megrendezését tette lehetővé. Mindezen eredményeket ismerte el az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának 2015. évi döntése, melynek értelmében a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata felvétetett a Szellemi Kulturális  Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására.

MTI