Borszűrő Szent Mihály-napja és Kortárs Művészeti Találkozó

2018.09.27.
img

Program kavalkád szeptember 29-én, az Ópusztaszeri Emlékparkban! A Kultúra és Kortárs művészet turisztikai útvonal elnevezésű pályázat keretében koncertet ad Lajkó Félix hegedű virtuóz, Sidoo Attila gitárossal. A szürettel, hagyományőrző bemutatókkal gazdagított egész napos programon, szeptember 29-én a részvétel ingyenes.

A Kultúra és Kortárs művészet turisztikai útvonal elnevezésű pályázat keretében szeptember 28-án és 29-én Kortárs Művészeti Találkozó lesz az Emlékparkban. A rendezvény keretén belül szeptember 29-én koncerttel és előadásokkal várjuk az érdeklődőket. Lajkó Félix, az öntörvényű muzsikus őstehetség virtuóz módon kezeli a hegedűt, de emellett kiválóan játszik citerán is. Egyénisége kisugárzik minden általa játszott hangból, sodró lendületű előadásmódja magával ragadja a közönséget, melynek már szinte fél világ tanúja lehetett! Számos elismerés mellett megkapta a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat is. Igazi zenei utazást hallhat majd az esemény közönsége szeptember 29-én, hiszen Lajkó Félix, Sidoo Attila gitárosával érkezik a koncertre, hogy egyedi hangszerpárosításra komponált művekkel kápráztassa el az értő közönségét. Szintén ezen a napon, a természetfotózás rejtelmeibe vezeti be a hallgatókat előadása révén Daróczi Csaba, az év természetfotósa. A filmművészet szerelmeseinek is kedveznek: ezen a napon a „Magyarország történelme 3D-ben” c. film rendhagyó vetítésén Mozgay Balázs, a filmet készítő stáb tagja és munkatársai avatják be a nézőket a háromdimenziós filmek kulisszatitkaiba.

Két új kiállítás is nyílik, „A pálinkafőzés múltja és jelene” c. tárlat a pálinkafőzés hagyományát mutatja be, emellett Orgoványi Anikó Himnusz című festménykiállítása is megtekinthető lesz. Orgoványi Anikó 2010-ben kezdett hozzá a Himnusz megfestéséhez, Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc születésének kerek évfordulóján. Célja a Himnusz előtti tisztelgés, a nemzeti identitás erősítése és a mű további népszerűsítése. Az olajfestmény-sorozat 10 db táblaképből áll.

Borszűrő Szent Mihály ünnepén kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak magyar szőlőt és mustot, emellett bormustrával és népi mesterségek bemutatóival is várják látogatókat.

Részletes program

ONTE