DALINDA - Három remek énekesnő első közös lemeze.

2018.08.21.
img

Dalinda: Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára „Egyszer voltál, hol nem voltál egy tojásban csak gurultál, gurultál, gurultál...Majd egyszercsak előbújtál.”

A Dalinda a’capella együttes három remek énekesnő közös formációja, zenei anyanyelvük a magyar autentikus népdaléneklés hagyományain alapszik. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki az első lemezt, melyben az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzások is.

„Bemutatkozó lemezünkön körbejárjuk a női életforduló szakaszait és új megvilágításba helyezzük azokat. Számainkat a Kárpát-medence anyagából szerkeztettük melyben helyet kap mind az öt dialektus terület vokális dallamai. A magyar nyelvterület számos vidékéről valamint a környező népek zenéjéből válogattuk össze repertoárunkat, melyet az autentikus népdaléneklés eszközével szólaltatunk meg. Egyéni, gyűjtőútjainkon szerzett élményanyagaink teszik hitelesebbé előadásmódunkat. Mivel a többszólamú éneklés a magyar nyelvterületen csekély számban jelenik meg autentikus formában, ezért összeállításaink egy részében a vokális polifónia eszközével élünk. Zenei inspirációink más népek többszólamúságából és saját zenei élményeinkből merítkeznek."

A Dalinda mind szakmaiságában, mind szellemiségében hordozza a magyar autentikus népdaléneklés hagyományit. Céljuk, a népzene vokális rétegeinek széleskörű megismertetése, valamint a benne rejlő zenei lehetőségek alkotói megvalósítása. Az énekegyüttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi ének szakán, 2008- ban kezdtek el együtt dolgozni. Az évek során számos autentikus és világzenei produkcióban - többek között, a Kossuth-díjas Szvorák Katalin a cappella formációjában - jelenlévő énekesek, hosszan tartó előadói-és kutatómunkájuk során találták meg közös - zenei anyanyelvünkön alapuló - megszólalásukat. A Dalinda énekesnői, Orbán Johanna, Paár Julianna és Tímár Sára nem csupán az előadóművészi lehetőségeken keresztül, hanem pedagógiai és gyűjtői tevékenységük során is ápolják, valamint továbbadják a néphagyományt.

Forrás: Fonó