A menyegző témáját dolgozza fel idén a kézműves alkotók kiállítása

2016.06.29.
img

A Magyar kézművesség - 2016, valamint Menyegző és kézművesség címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Duna Palotában több mint 230 magyarországi és határon túli alkotó munkájából.

A Magyar Kézművességért Alapítvány az Ipartestületek Országos Szövetségével és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve 23. alkalommal hirdetett kettős tematikájú, nyílt pályázatot tárgyalkotók számára - mondta el Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke a tárlat csütörtöki megnyitóján.

A pályázatra magyarországi és határon túli alkotók, népművészek, kézműves iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek maximum három olyan alkotással nevezhettek, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. A kiírás első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehetett beadni, a menyegző témájában pedig többek közt menyasszony- és vőlegényruhákat, viseleteket, öltözék-kiegészítőket, ékszereket vagy lakodalmas edényeket, textíliákat, a szertartással összefüggő kellékeket vártak.

"A zsűri által kiválasztott, a kiállításon szereplő művek bizonyítékai annak, hogy az itt látható magyar kézműves termékek olyan színvonalat képviselnek, amelyek méltán válthatják ki más nemzetek elismerését is" - hangsúlyozta Németh László. Hozzátette, a pályázat témaválasztása azért aktuális, mert a fiatalabb generáció számára is fontos megmutatni, hogy a magyar kézműves tradíciók miként állítanak emléket a párválasztás legfontosabb pillanatának.

Semmelweis Tibor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kézműves Tagozatának alelnöke arról beszélt, hogy az idei kiállításon kimagaslóan egyedi textilmunkák szerepelnek.

A bemutató a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 28-ig tekinthető meg.

MTI