Magyarországra kerül a czestochowai Fekete Madonna koronájának mása

2017.06.29.
img

Magyarországra kerül a lengyelországi, czestochowai Istenanya, közismert nevén Fekete Madonna ikonját ékesítő korona pontos másolata, amelyet szerdán ünnepi szentmisén adott át Soltész Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) államtitkárának és Krzysztof Grzelaknak, a Budapesti Lengyel Személyi Plébánia plébánosának Waclaw Depo czestochowai érsek.

A szentkép 1382-ben került Lengyelországba, de csak jóval később, 1717- ben egészítették ki az ikon elé helyezett koronával. A másolatkoronát a budapesti Szent István-bazilikába viszik, amely már 2011-ben ajándékba megkapta a Fekete Madonna képének pontos másolatát. A Bazilikában pénteken délután három órakor ünnepélyesen fogadják a koronát, és koronázzák meg vele a Fekete Madonna ikonmásolatát. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mond szentmisét.

A Jasna Gora-i kegyhely kápolnájában tartott szerdai misén Waclaw Depo érsek mellett Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrált. Az érsek megáldotta a koronát, mielőtt átadta Soltész Miklósnak, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának. A szertartáson részt vett a Fekete Madonna zarándokvonat 800 utasa, továbbá Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló.

Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nap folyamán megemlékeztek - a 800 zarándok részvételével - Jerzy Popiuleszko lengyel papról és vértanúról, akit 1984-ben a kommunista politikai rendőrség utasítására öltek meg, és ugyancsak fejet hajtottak az 1940-es katyni mészárlás, továbbá a 2010-ben bekövetkezett szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emléke előtt.

Soltész Miklós kiemelte, hogy a zarándokvonat tovább erősíti azt a sok- sok szálat, baráti köteléket, amely évszázadok óta megvan Lengyelország és Magyarország között. Hangsúlyozta, hogy arra a helyzetre, amelybe mostanra Európa került, a válságra, amely a terrorizmusban csúcsosodik ki, az egyetlen válasz a kereszténység.

"Európa védelmében a kereszténységnek hatalmas szerepe van, és ebben minden egyes, az e heti lengyelországihoz hasonló találkozó, rendezvény, zarándoklat megerősítést nyújt" - mondta Soltész Miklós.

Az események sorában megemlítette, hogy a szerdai szentmise végén tíz lengyel futó elindult Márianosztrára, a magyar pálosok egykori kolostorához, melynek templomában őrizték egykor a Fekete Madonna-kegykép másolatát. Terveik szerint péntekre érnek végcéljukhoz. Az 500 kilométeres távot a Fekete Madonna koronázásának tiszteletére futják végig.

MTI