Felfedte az új felállást Lajkó Félix

2018.10.11.
img

Lajkó Félix, a zabolázhatatlan virtuóz mindig is különleges érzékenységgel hat a lélekre. Tehetségét és zenéhez való elköteleződését már évtizedek óta élvezhetjük különböző formákban. Hallhattuk már szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is. Idei évzáró koncertjén új kihívásokat keres és talál a muzsikában: új zenei szövettel, új zenésztársakkal, ismét percről percre meglepve közönségét.

A legendás hegedű- és citeravirtuóz ebben az évben többet volt úton, mint itthon. Nemrég tért haza Portugáliából, indul Vicenzába, majd Tokyo, Varsó és Baku következik a sorban, ahol szólóban és más művészek meghívására egyaránt fellép. Az elmúlt években számos zenésztárssal inspirálták egymást világszerte a szimfonikus zenekari felállástól az elektronikus zenén át a népzenei formációkig. Félix muzsikájával a műfajok közötti határok eltűnnek, csak a végtelen zene marad, egy magasszintű univerzális kommunikáció ember és ember között, amely legmélyebb gyökereinkből táplálkozik.

Zenéje sajátosan egyedi és sajátosan a miénk, visszanyúlva zenei hagyományainkhoz. Ezt a végtelen zenei forrást mutatja be koncertjein közönségének bárhol is lép fel a világban.

Lajkó Félix új zenekarát és új szerzeményeit mutatja be novemberi 29-ei koncertjén a BOK Csarnokban. A művész egy videóban fedte fel az eddig titokban tartott felállást, amelyben remek zenészek lesznek a társai. A videó egyben az új zenei anyag első klipje is: betekintést enged a formáció alkotói folyamatába, a stúdiófelvételekbe - sallangmentesen és magával ragadóan, ahogyan azt Lajkó Félixtől megszokhattuk.

Az új felállásban Sidoo Attila gitározik, vele Lajkó Félix már többször lépett fel, duóban is szívesen játszanak együtt. A barokk, kortárs és arab muzsikákban egyaránt otthonosan mozgó, zeneileg nyitott és extravagáns Kertész Endre csellózik, és a számos formációból ismert Czirják Tamás dobol. A nagybőgőnél Barcza Horváth Józsefet, a hazai jazzvilág egyik unikumát hallhatjuk, Bizják Gábor, az Első Pesti Rackákból ismert fúvós kürtön játszik és Mazura János a klasszikusban, jazzben, világzenékben egyaránt aktív zenész tubázik.

A videó: https://www.youtube.com/watch?v=k9f6eiJD-eM

MTI