Ünnepi programok a Fonóban dec. 27-től a Fonó Folk Szilveszterig

2016.12.27.
img

A két ünnep között bármelyik nap látogatunk is el a Sztregova utcai zeneházba, remek koncerteket hallgathatunk; egy este akár többet is. A Fonó év végi sorozata a népzene a jazz és a világzene legjavából válogat. Kollár-Klemencz László klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új szólóanyagát mutatja be Rengeteg címmel 27- én. Másnap két remek, a cigányzenei hagyományokból indult formáció ad egymásnak találkozót a házban: az East Gipsy Band a hazai jazz kiemelkedő szereplőiből áll, az idén Gramofon díjjal elismert Oláh Gipsy Beats pedig a roma-világzenei formációk vezetőiből alakult; két all stars band egy este! Fergeteges koncertet ígér az Első Pesti Rackák; Ferenczi György és rackái év végi mulatságában nem fogunk csalódni; ahogy a velük egy este színpadra álló Csángállóban sem. Az év utolsó előtti napja mindig a jazzé a házban: a Dresch Quartet, Tóth Viktor és a Santa Diver lép fel. Végül a sorozat a város legnagyobb táncházával zárul: a Fonó Folk Szilveszteren a Buda Folk Band, Tintér Gabriella, Magyarpalatkai Banda és a Csángálló játszik.

dec. 27. / 20:00 Kollár-Klemencz László: Rengeteg lemezbemutató koncert; vendég: Lantos Iván

Klasszikus kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új, még megjelenés előtt álló szólóanyagát mutatja be Kollár-Klemencz László. A Rengeteg című albumon kizárólag a dalszerző, előadó saját szerzeményei hallhatók, a szövegek az ember és a természet közötti kapcsolatot kutatják. Erős atmoszféra, sok csend és

dec. 28. / 20:00 East Gipsy Band és Oláh Gipsy Beats koncertjei, utána DJ Vida Tóni

Az East Gipsy Band muzsikája a bizonyíték, hogy létezik a legendás Django Reinhardt által kitaposott úttól eltérő, de azzal teljesen egyenrangú, újszerű és izgalmas fúziója a roma zenei hagyománynak és a jazznek. Az Oláh Gipsy Beats egyedülálló magyarországi oláh cigány zenei különlegesség, a legnevesebb hazai cigány világzenét játszó zenekarok szólistáinak fúziója, egyfajta all stars band Kovács Antal vezetésével. A remek zenekar No1 c. lemeze Gramofon díjas lett, a legjobb 2016-os népzenei/világzenei lemez!

dec. 29. / 20:00 Első Pesti Rackák, Csángálló; előzenekar: MásKÉP

Ferenczi György és rackái zenéjében a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete párosul, így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Év végi mulatság a Rackákkal! A Csángálló zenekar zenei anyanyelve a gyimesi és moldvai csángók népzenéje, eredetiek, dinamikus játékuk rengeteg improvizációval párosul.

dec. 30. / 20:00 Jazz előszilveszter: Dresch Quartet, Tóth Viktor, Santa Diver

A Fonóban az év utolsó előtti napja mindig a jazzé. "Dresch Mihály egyértelműen külön kategória a zenében – és direkt nem zárom műfajokba, mert ha jazz-, folk-, vagy improvizációs muzsikusként jelölném meg, máris elvennék belőle valamiket.” (Rácz Mihály) Tóth Viktor az örök mérték örökös keresője, miközben lassan maga is affélévé válik - a honi dzsesszélet megkerülhetetlen etalonjává, főként szabadon szárnyaló saját szerzeményeket, ritkábban dzsessz-sztenderdeket fúj. A Santa Diver napjaink egyik legígéretesebb budapesti zenei formációja: technoid zenei felfogása és lüktetése a különböző népzenékből és a jazzből hozott dallamvilággal párosul.

dec. 31. / 20:00 Fonó Folk Szilveszter: Buda Folk Band, Tintér Gabriella, Magyarpalatkai Banda, Csángálló

A város legjobb mulatsága, egyetlen igazi szilveszteri táncháza! Világraszóló búcsú az óévtől Buda Folk Banddel, Tintér Gabriellával, a Magyarpalatkai Bandával, és a Csángállóval. Falusi mulatság a városban, ameddig bírjuk!