Indul az évad a Fonóban

2018.09.02.
img

avagy “Tegnap is ma mentem haza, ma is holnap megyek haza”.

Az idei Fonós programok a Budavári Borfesztivál Fonós színpadán indulnak szeptember 7-én és 9-én, ahol többek között Dresch Mihály, a Parno Graszt, a Fitos Dezső Társulat, Marco Markovic, a Magos, a Zoord, Pátkai Rozina, a Canarro és az Erdőfű is fellépnek.

Az évad a Sztregova utcai zeneházban két óriási táncházzal indul útjára, elsőként a hagyományos szerdai táncházban. Szeptember 12-én, a Fonó Szerda nyitónapon muzsikál a Magos és a Dűvő. Ezen az estén még nem lesz táncoktatás, “csak” táncház, ahova várnak minden érdeklődő újoncot és régi táncházast egyaránt. 14-én pénteken a Szászcsávási zenekar vendégeskedik a Fonóban, akik egy rövid koncert után a Berka együttes táncházában muzsikálnak: két teremben szól a muzsika, a Berkával moldvaihoz, a csávásiakkal pedig vonós táncházhoz lehet csatlakozni.

Tavaly elindult egy hiánypótló sorozat a Fonónál. a Kamasz táncház. A Felszállott a Páva tehetségkutatóból is ismert Sarjú banda programja azoknak a fiataloknak szól, akik már kinőttek a gyerektáncházakból, de még nem járnak felnőtt táncházakba. Korai (18.00 órai) kezdéssel, remek tánctanárokkal és ingyenesen várják a Kamasz táncházba a tizenéveseket szülői kísérettel, vagy anélkül szeptember 15-én. Akinek kedve van, előtte csatlakozhat az Évindító vineta készítéshez, ahol erdélyi padlizsánkrémet lehet készíteni.

Az ír kocsmazenélés hagyományának, az úgynevezett ír sessionök mintájára indul útjára a Fonó session sorozat, amely kötetlen, közösségi örömzene „Fogd a hangszered, és csatlakozz!” jeligére. Minden hétfőn padkaporos alkalmak lesznek Havasréti Pál vezetésével, kéthetente hétfőnként pedig ír session. A belépés a session-ökre ingyenes.

A koncertprogramokat is érdemes követni, lesz több kihagyhatatlan este szeptemberben a házban: A Meybahar görög-magyar formáció egészestés programra hívja a keleti kultúrák és különleges hangszerek iránt érdeklődőket. Olyan vendéget hívtak maguk mellé, aki zenei munkássága és közösségépítő tevékenysége miatt megkerülhetetlenek a műfajban! Ross Daly és Kelly Thoma görög duója először játszik majd Budapesten, hogy bemutassák nemrégen megjelent “LUNAR” című lemezüket szeptember 22-én, a Fonóban.

A Quimby trombitása és trollhangú énekese, Kárpáti Dódi tavaly több emlékezetes koncertet adott saját formációjával Budapesten, többek között születésnapi estjét áprilisban a Get Closer szervezésében, amelyre Erik Truffaz is ide utazott, hogy “elfújja a nótáját”. A Kárpáti Dódi Privati Projekt remek felállása Kőszegi Imre dobossal, Szaniszló Richárd vibrafonossal, valamint Vasvári Pál fiával, a szintén basszusgitáros Mártonnal sajátos programzenét játszik, melyben szimbolikus monológok jelennek meg. A Czitrom-Porteleki duó improvizatív zenéje, szabad improvizációja ugyanezen az estén lép színpadra, hasonlóan erős és szokatlan zenei pillanatokat élhetünk meg velük, mindezt szeptember 21-én, pénteken.

Aki már hallotta azért, aki pedig még nem, hát azért jöjjön el a Vodku fiainak Cseh Tamás estjére szeptember 15-én. Cseh Tamás dalai, szövegei generációkat fognak össze, a Vodku fiai kezei között pedig 2010 óta hitelesen és szeretettel, szerethetően születnek újra a dalok, amik a mieink.

Tavaly alakult az Unger-Lisztes testvérek kvartettjének duplacimbalmos formációja a Cimbalom Brothers, amelyben a hangszer két igazi virtuóza, Lisztes Jenő és Unger Balázs, valamint velük játszó-lélegző testvéreik jó értelemben nem szabnak határt a közös muzsikának. Az első lemeznek rögtön nagy sikere lett, a formáció szeptember 29-én élőben varázsolja el a Fonó közönségét. És ha még nem volt elég a jó zenéből: bemutatkozik az Ötödik évszak is, Csoóri Sándor Sündi új formációja, amelyben olyan ismert népzenészek játszanak együtt, mint Brasnyó Antal és Zimber Ferenc, Szabó Csobán Gergő, Takács Ádám, a zenekar énekesnője pedig a francia-magyar származású Izabelle Caussanel. Szerintünk az ötödik évszak napos lesz... ahogyan a Fonós szeptember is!

Fonó