90 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

2018.04.16.
img

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A gyógynövények gyógyhatásainak, egészségmegőrző erejének széles körben történő megismertetését a 2000-es évek elején kezdte. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzet

Munkásságát 2018-ban, a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el

A népgyógyászat és Szabó György neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. A bükki füvesember több évtizede azon munkálkodik, hogy munkájával, tudása legjavával segítse azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt. Gyerekkora óta járja az erdőt, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat.

Gyógyteái számtalan betegségre nyújtanak enyhülést, könyvei, előadásai roppant népszerűek a természetbarát közönség köreiben. Az ő kezdeményezésére jött létre a nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, mely évek óta több ezer gyógynövénybarátot vonz Gyuri bácsi otthonába, a Bükk egyik legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre. Gyógynövénytúráira évek óta többszörös a túljelentkezés.