A gyulai vár és Szigeterőd a Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíne

2017.01.12.
img

Sajtótájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere január 11-én a vár lovagtermében. Közölte: egy december 15-i kormányrendelet értelmében, a gyulai vár és a szigeterőd – másik öt várral együtt – a Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíne lett.

A kormány egyetértését fejezte ki a gyulai várnak és Szigeterődnek – a felülvizsgált program keretén belül – kiemelt helyszínként történő fejlesztése kapcsán. A nemzetgazdasági miniszter – a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával – gondoskodni fog a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretének terhére a megjelölt helyszínek turisztikai célú, európai uniós forrásból elszámolható fejlesztéseinek megvalósulásához szükséges 40,5 milliárd forint biztosításáról.

A polgármester kifejtette, hogy a december 15-i kormányhatározat arra ad felhatalmazást, hogy ezt az egyedi kormányrendeletet előkészítsék. Ezen az önkormányzat, azok az önkormányzati cégek, amelyek a turizmus területén tevékenykednek és a miniszterelnökség együtt fog dolgozni. A mostani döntéshez – amelynek gazdaságfejlesztési vonatkozása is van – kiváló alapot biztosított a gyulai vár, az Almásy-kastély és a Gyulai Várfürdő eredményes és kitűnő működése, valamint a Gyulán eltöltött vendégéjszakák számának mennyisége és évek óta tartó növekedése.

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, hogy a polgármesteri hivatal adócsoportjának szerint 2016 első 11 hónapjában 444 078 vendégéjszaka realizálódott Gyulán, amely meghaladja a 2015-ös év teljes statisztikáját. A várnak 13%-al nőtt a látogatottsága, de többen mentek a várfürdőbe is, mint egy évvel ezelőtt, és az Almásy-kastély is kiemelkedő népszerűséggel üzemelt első – nem teljes – évében. A statisztikai adatok szerint a kastély megnyitása nem csökkentette, hanem növelte a többi kiállítótér látogatottságát. – Ezeknek az eredményes és hatékony működése azért nagyon fontos, mert azt mutatják, hogy ha a közpénzeket befektetői szemmel kezelik, és azt nézik, hogy hogyan térül meg és hasznosul egy adott támogatás, akkor Gyulánál megállapítható, hogy ezek megtérülő beruházásokat eredményeznek. Munkahelyeket teremtettünk mindegyikkel közvetve és közvetlenül, azon kívül pedig adóbevételeket teremtett mind a város, mind az állam számára.

A polgármester azzal fejezte be, hogy reméli, nemzetközi szinten is újra tudják pozícionálni és erősíteni a város hírnevét, ezáltal pedig a nemzetgazdaság sikerességéhez nagymértékben hozzá tudunk járulni. Első lépésként a Gyulai Várfürdő új versenyuszodájának tervpályázati kiírása van tervbe véve.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Gyulai Hírlap