Pénteken kezdődik a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

2018.08.21.
img

Az első nemzetközi tiszai halfesztivált 1997. szeptember 20-án rendezték meg a Roosevelt téren, 24 bográcsban főtt a halászlé. Jöttek főzők a Vajdaságból és Erdélyből is. 1999-ben már 42 bográcsban főztek a Roosevelt téren. A negyedik halfesztiválon, 2000-ben állították fel először az óriásbográcsot, akkor még a Roosevelt téren, amelyben 6000 adag halászlét készítettek. Az idei fesztivál 3 napjára már több mint 200.000 vendéget várnak.

A fesztivál célja már a kezdetek óta a halfogyasztás népszerűsítése, ami jól sikerült, mert míg 22 éve a szegediek átlagosan 3,5, most 9-11 kilogramm halat esznek

Szombaton 11 órakor ejtőernyős boszorkány hozza a paprikát az óriásbográcsban készülő, több ezer adag halászléhez. A szombati nap újdonsága a családoknak szóló műsorok és bemutatók

A rendezvényhez idén is, mint az elmúlt tíz évben, csatlakozik a Somogyi-könyvtár így a könyvtár speciális gasztronómiai gyűjteménye is bemutatkozhat. Aki helyesen válaszol a tárlattal kapcsolatos kérdésre, halászléjegyet nyerhet.

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kossuth-díjas VidnIdén is megrendezik szombaton a jótékonysági Rotary Kacsaversenyt a Rotary Club Szeged Dóm szervezésében, 14 órától ötezer darab kacsát úsztatnak majd a Partfürdőig, ahol az első 150 célba érő kacsa tulajdonosa értékes nyereményeket vehet át. A jótékonysági kacsajegyek bevételéből a gyermekklinika intenzív osztályát támogatják.yánszky Attila volt. Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető, illetve egyházi és civil szervezeti delegáció.

HagyományHáló