Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Zágrábban

2016.11.30.
img

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Magyar József zágrábi magyar nagykövet és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója nyitották meg A fehér arany - Királyi és főnemesi lakomák Herendi porcelán díszei című kiállítást szerdán a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben.

Simon Attila nyitó beszédében elmondta: a herendi manufaktúrában van egy porcelán képlap, amelyen egy olyan jelenet látható, amin egy érett virág termését felkapja a szél, és szerteszét viszi a nagyvilágban. Hozzátette, hogy ez a kép a herendi manufaktúra misszióját is hordozza, mely szerint "a porcelán hordozta értékeinket vigyük szét a nagyvilágba, majd termékeny táptalajra kerülve gyökereztessük meg azokat". És ahogy az érett virág terméseit felkapja a szél és szerteviszi a nagyvilágba, a herendi porcelán is így eljutott ma ide Zágrábba - hangsúlyozta.

Az igazgató szavai szerint a herendi porcelán nemcsak egy használati tárgy, hanem művészeti értéket hordozó műalkotás is. "Olyan alkotások születnek Herenden, ahol a négy őselem, a föld, a tűz, a víz és a levegő révén az egész világ bele van zárva" - hangsúlyozta.

Kolinda Grabar-Kitarovic államfő megköszönte, hogy a szervezők más nagy európai városok után a kiállítást elhozták Zágrábba is. "Ezzel is hozzájárultak a horvát főváros adventi hangulatához, amely az egyik legszebb Európában" - mondta.

A kiállítás megnyitóján jelent volt Zeljko Reiner, a parlament alelnöke is, aki beszédében kitért arra, hogy a herendi porcelán bemutatja a magyar nép kultúráját, annak civilizációs szintjét, szakértelmét és tehetségét. Nem sok ország van, amely kiváló minőségű porcelánnal dicsekedhet, de magyar porcelán a világ élmezőnyébe tartozik - tette hozzá.

Simon Attila egy a herendi manufaktúrában készített képkeretet adományozott a horvát államfőnek, amelyben a zágrábi katedrális volt látható.

A kiállítás december 22-ig lesz megtekinthető.

MTI