Középkori vívásban rendeztek versenyt Iharosberényben

2018.10.07.
img

Versenyzők vívnak az Inkey Gáspár Vívóversenyen a Somogy megyei Iharosberényen 2018. október 6-án. A Hungarorum Bandérium hagyományőrző egyesület szervezésében megrendezett versenyen hat nemzet közel hatvan versenyzője mérte össze erejét középkori vívásban.

A vidéket a honfoglaláskor Lehel, Bulcsú és az ő őseik foglalták el. A két vezér több győzedelmes hadjáratot folytatott német földön, de 955-ben az ausburgi vereség után kivégezték őket. A vidék Koppány kezére került, akinek veresége és kivégzése (997) után a vidék a királyné segesdi uradalmának része lett.

A Berény név valószínűleg kabar törzsnévből keletkezhetett és eredetijének jelentése, aki megadta magát; behódolt. Elképzelhető, hogy a helynév közvetlen forrása személynév, amely viszont szintén a törzs nevére vezethető vissza.

A név alakja a forrásokban többféle alakban fordul elő: a 13. században Beryn, később Buren, Buryn, Beren, Nagh Beren néven találkozunk vele, majd 1737-ben tűnik fel az Iháros-Berény alak, ami Iharos közelségével függ össze. Az Iharos név eredeti jelentése juharos, vagyis juharfával benőtt terület

– Ekkora versenyzői létszámmal még sosem dolgoztunk, úgy érzem, jól vettük az akadályt - fogalmazott a verseny főszervezője, Józsa Tibor. – A harcosok is kiválóan felkészültek az alkalomra, és szerencsére nagyobb sérülések nélkül megúsztuk a versenyt – tette hozzá a Banderium Hungarorum vezetője.

A vívóverseny mellett sokféle látványosság, például trófeaszemle is várta a Berényi Gesztenye Fesztivál látogatóit, a színpadon pedig folyamatosan váltották egymást a fellépők.

MTI Fotó: Varga György