Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját

2018.09.15.
img

A települések küldöttei az üstökbe öntötték a lekvárfőzéshez az általuk hozott szilvát a lekvárfőző fesztiválon. Kétpón elkészítették a Kárpát-medence lekvárját, amihez a határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát. A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá.

Kétpó Község Szolnok megye délkeleti részén Mezőtúr, Törökszentmiklós városokkal, valamint Kengyel, Mezőhék, Tiszatenyő, Kuncsorba községekkel határos területen fekszik. Talajának nagy része réti csernozjom. Jelentős Élővize nincs. A község területén előkerült régészeti leletek a népvándorlás korából származnak. Feltártak, több a honfoglaló magyarok által használt lószerszám-veretet, valamint őseink fejlett ötvös művészetének egyik jelentős emlékét az un. "kétpói csészét."

Honfoglalás után a község területén feltehetően Ond vezér törzséhez tartozó magyarok szálltak meg. Írásos dokumentumai vannak, hogy Kétpó egyik legrégebbi települése Szolnok megyének. A "Kétpó" név kettős összetételű nevet takar, melynek előtagja azt jelenti, hogy az új települést két azonos nevű puszta egyesítése révén hozták létre. A község nevének már az Árpád-korban előforduló utótagja a Pál személynév egyik becéző alakja. A "Pó" feltehetően a szállásbirtokos nemzetségből, vagy első földesurától nyerte nevét.

MTI Fotó: Mészáros János