A hosszúfalui Bíró József nyerte meg a Muravidéki Vágtát

2016.08.08.
img

A Hosszúfalut képviselő Bíró József nyerte meg szombaton Rita nevű lovával a Nemzeti Vágta előfutamaként első alkalommal megrendezett Muravidéki Vágtát  - számolt be róla a Muravidéki Magyar Rádió élő adásban.

A második helyezett a Petesházát képviselő Horváth József, míg a harmadik helyezett a Völgyifalut képviselő Sós Sebastjan lett. A budapesti Nemzeti Vágtán rajtuk kívül a rendező jogán a Lendva városát képviselő lovas is rajthoz áll.

A szombati versenyen 13 - hét magyar és hat szlovén nemzetiségű - lovas vett részt a szlovén Alsó-Stájerországból, Délkelet-Szlovéniából és a Muravidékről.

A Muravidéki Vágtának nemzetközi elődöntője is volt. Ezt Kolaric Teodor nyerte meg, ő képviseli Szlovéniát a Vágta nemzetközi futamán.

A magyar lovasok huszár öltözékben, míg a szlovének saját vidékük népviseletében versenyeztek.

Az első alkalommal megrendezett Muravidéki Vágtát a Lendvai Lóbarátok Egyesülete szervezte, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség támogatásával.

Horváth József, az egyesület elnöke, aki maga is indult a versenyen, korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: a Nemzeti Vágta előfutamának megrendezéséhez azután kaptak kedvet, hogy tavaly a budapesti nemzetközi futamban a Szlovéniát képviselő petesházi lovas, Grebenjak Matej a negyedik helyen végzett.

Helyszíni jelentések szerint több ezren látogattak ki a rendezvényre, amely reggel fél tízkor kezdődött, és a futamok mellett lovasbemutatókat, solymász- és íjászbemutatókat, gyermekfoglalkozásokat, valamint különböző szórakoztató programokat tartottak.

A szervezők a jövőben hagyományt szeretnének teremteni a rendezvényből.

MTI