Paprikaőrlő üzemet adtak át Tiszaszentimrén

2017.02.04.
img

Paprikaőrlő üzemet adtak át pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimrén.     A 64 millió forintos beruházás 56 millió forint belügyminisztériumi támogatással valósult meg.     Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: értékteremtő beruházás jött létre, a tiszaszentimrei fűszerpaprika új, különleges ízvilág, érték a magyar gasztronómiában.

A beruházás közvetlenül öt munkahelyet teremt, azonban a településen további negyvenöt embernek ad megélhetést - ismertette a miniszter.

Szólt arról, hogy óriási lehetőség rejlik a mezőgazdaságban foglalkoztatási szempontból, ami a vidéki megmaradást erősítheti.  Hozzátette: a Start munkaprogram keretein belül Tiszaszentimrén évek óta termelő munka zajlik, amely képes piaci versenyben is megállni a helyét. A minőségi, GMO-mentes (génmanipulált szervezetektől mentes), hagyományos magyar termékeknek mindig lesz piaca - szögezte le.

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre (független) polgármestere elmondta: 2014 óta foglalkoznak a településen fűszerpaprika-termeléssel, de problémát jelentett, hogy 100 kilométeres körzetben nem tudtak őröltetni. Ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy üzemet hoznak létre az általuk termelt paprika őrlésére, valamint bérőrlésre és értékesítésre. Várakozásuk szerint tevékenységük ezen része piaci körülmények között önfenntartóvá válhat.

Számítanak arra, hogy a térségben élő mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok is igénybe veszik majd az üzemet bérőröltetés céljából. Az őröltetés lehetősége a fűszerpaprika-termesztés újjáéledését is elősegíti - jelezte.

Közölte, hogy az önkormányzat 2015-ben 3 millió forintért vásárolta meg a jelenlegi üzem épületét. A termelést a szükséges engedélyek birtokában december végén kezdték meg.     A polgármester elmondta, hogy az üzemben kiváló minőségű fűszerpaprikát dolgoznak fel, amely hagyományos szántóföldi termesztéssel, magyar földben terem. A belőle készült őrlemény íze, illata, zamata kiváló - jegyezte meg.

Kérdésre elmondta: az üzem egész évben működőképes. A kapacitást legfeljebb az befolyásolja, hogy a szárítóban körülbelül 24 órát szárad egy tonna mennyiségű paprika. Az idén a közfoglalkoztatási program keretében 40 ember fog 6 hektáron fűszerpaprikát termeszteni - közölte.

MTI