Mintegy 400 hagyományőrző és monumentális csaták a 10. Tatai Patarán

2017.05.03.
img

Mintegy 400 magyar, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőrző részvételével megrendezendő monumentális csatajelenetek várják az érdeklődőket május 19. és 21. között a 10. Tatai Patarán - hangzott el a törökkori történelmi és katonazenei fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A Tatai Patara időutazás, amely a történelem mellett betekintés nyújt a kora-újkori népek kultúrájába is - mondta el Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), aki szerint a rendezvény élő történelemóraként egyre népszerűbb az iskolák között is.

Négyesi Lajos hadtörténész kiemelte: a fesztivál három napja alatt négy dramatizált történelmi játékot mutatnak be a hagyományőrzők, lesz nyílt színi csata, mustra, és felelevenítik az 1597-es tatai ostrom eseményeit is, ahol először vetették be sikeresen a kor egyik különleges fegyverét, a patarát, azaz petárdát.

Horváth Gábor, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának parancsnoka hangsúlyozta: a statikus és dinamikus haditechnikai bemutatók mellett a fesztiválon négy katonazenekart hallhat a közönség.

MTI