Kezdődik a Savaria Karnevál Szombathelyen

2018.08.22.
img

A szerda esti nyitó ceremóniával elkezdődött Szombathelyen a XIX. Savaria Történelmi Karnevál, amelynek három napja alatt több mint 400 programba kapcsolódhatnak be a résztvevők.

A nyitóceremóniát követően a Fórum színpadon a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet, a Ferences-kertben pedig ismét lesz tüzes játék. Több mint ezren vonulnak fel pénteken és szombaton este idén is római légiós katonai hagyományőrzők felvezetésével különböző történelmi korokat idéző jelmezekben, dobosok, zenészek, gólyalábasok és tűznyelő, tűzfújó mutatványosok kíséretében. Hangsúlyosan szerepel a jelmezes felvonuláson a Mátyás király-emlékévhez is kapcsolódva a reneszánsz kor bemutatása.

Ismét kinyit az Öreg Város Vására, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a Történelmi Témaparkban a különböző katonai hagyományőrző csoportok bemutatóit láthatja a közönség és látványos fizikai kísérleteket is bemutatnak. A karneválszínház Alain René Le Sage Szerelmi üzletek című komédiáját mutatja be Valló Péter rendezésében, a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével.

Az idei Savaria Történelmi Karneválon a Katonatörténeti Kiállításon megjelenik a Nagy Háborús Emlékév 2018. programsorozat keretében két igazán kuriózumnak, egyedinek számító rendezvény Az IDEHAZA Kulturális Egyesület Vasi k.u.k. matrózok Hagyományőrző csoport kiadásában az Osztrák – Magyar haditengerészet szolgálatában Vasvármegye c. könyv bemutatójára kerül sor a Katonatörténeti Kiállításon. A kötetben az egyesület kutató és gyűjtő munkájának eredményeként a haditengerészetben szolgált Vasvármegyei matrózok nevei, és rövid életrajzuk szerepel.

A Karnevál felvezető programja, a Magyar Katonai Titkosszolgálat 100 évet bemutató kiállítás és könyvbemutató lesz, 2018. 08. 23-án –csütörtökön - du. 15 órakor szintén a Katonatörténeti Kiállításon. Először fordul elő, hogy a katonai titkosszolgálat kilép a nyilvánosság elé. A kiállítás a katonai hírszerzés és elhárítás történetét dolgozza fel a megalakulásától napjainkig. A könyvbemutatón a Magyar Katonai Elhárítás története kerül bemutatásra. A könyv az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálatától napjainkig kíséri figyelemmel a katonai elhárítás történetét, szervezeti felépítésétől a kiragadott kémtörténetek bemutatásán keresztül.

A karneválon minden évben új gasztronómiai terméket kóstolhatnak a látogatók. Az idei esztendőt Mátyás király születésének 575., trónra kerülésének 560. évfordulója alkalmából Mátyás-emlékévnek nyilvánították. A király életéből a népi hiedelem valóságos mesét szőtt, mindenki ismeri a jóságáról és igazságszeretetéről szóló történeteket. Idén ehhez kapcsolódva két újdonsággal is készült a Zsolnai Pékség, ezekről Zsolnai Zoltán tulajdonos beszélt. Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették:

Az első lépésben lisztből, sárgabarack- és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érleltek. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs és sárgabarack darabokkal valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. „vaskoronákban „sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták Beatrix dél Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászt. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. A magyar királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipó formát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumbúzából.

Magyar udvar először tavaly működött a karneválon, de akkora sikerrel, hogy egyből ki is nőtte a programnak otthont adó ingatlant. Idén ezért új helyszínen, megújult programkoncepcióval, kibővült tartalommal várja a magyar néptáncot, népzenét és népművészetet kedvelő közönséget a házigazda, Ungaresca Táncegyüttes. Napközben népi kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, esténként pedig táncházzal, tánctanítással töltheti idejét a térre látogató. A négyszáz program között számos könnyűzenei koncert közül válogathatnak a karneválozók.

HagyományHáló