Ünnepség a magyar állam bölcsőjében Ópusztaszeren - Szent István-nap Csongrád megyei elismerésekkel

2017.08.15.
img

Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István-napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készülnek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás egyaránt várja az itt ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz.

Az idei Szent István napon a honvédelem ügyét és azon értékeket állítják a program középpontjába a szervezők, amelyekkel Csongrád megye civil és társadalmi szervezetei büszkélkednek.

Az ünnepi program 10:30-kor a „Magyar emlékek nyomában Európában” című tablókiállítás megnyitójával kezdődik, a Látogatóközpont konferenciatermében. A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) anyagát B. Nagy László országgyűlési képviselő és dr. Messik Miklós, az egyesület elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A Szent István napi közönségcsalogató kulturális műsorban 11 órától Csongrád megye öntevékeny művészeti csoportjai lépnek fel az emlékmű előtti színpadon.

A honvédelem fontosságát hangsúlyozza egy ünnepélyes szerződéskötés is, 12:30- kor. A Nagyrét területén felállított katonai sátorban írja alá azt a dokumentumot dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese, amelynek értelmében a kormányhivatal vezetője, - aki a megyei védelmi bizottság elnöke is egyben - csatlakozik az önkéntes műveleti tartalékosokhoz.

Az Árpád-emlékműnél 13 órakor kezdődő megemlékezésen köszöntőt Farkas Sándor országgyűlési képviselő mond, az ünnepség szónoka dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz.

Itt adja át Csongrád megye legrangosabb elismeréseit Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke.

Alkotói díjban részesül a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskola, Balogh Árpád hódmezővásárhelyi borász, és a mórahalmi Karitász csoport.

Csongrád megye közigazgatásáért díjat kap dr. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Csányiné dr. Bakró-Nagy Veronika, Szentes Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzője, Lukácsné Csurgó Csilla, gazdálkodási osztályvezető helyettes, a szegvári polgármesteri hivatal munkatársa és Majoros Imre, a ruzsai önkormányzat közszolgálati tisztviselője.

Csongrád Megye Kultúrájáért és Közművelődéséért díjjal jutalmazzák az üllési Erdélyi Lucát, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny egyéni győztesét, a makói Daróczi Szilvia énektanárt, a szegvári Bárány Brigitta pedagógust és a ruzsai Vörös Tibor Bálintné könyvtárost.

Ezen az ünnepségen veszi át Csongrád Megyéért díját Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő, az idei londoni atlétikai világbajnokság ezüstérmese.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged- Csanádi megyés püspök szenteli meg az új kenyeret, amelyet Marka József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. A rendezvényen közreműködik Erdélyi Luca, valamint a Csongrád megye Alkotói díjával korábban kitüntetett Alföld Néptáncegyüttes és a szintén csongrádi MásKÉP zenekar.

Programok egész nap:
A nemzeti ünnep alkalmából a civil értékek bemutatására és a honvédelem ügyére helyezték a hangsúlyt a szervezők, ezért a park főutcáján ezúttal a megyei civil szervezetek standjai fogadják egész nap a látogatókat.

10 órától 17 óráig látványos katonai bemutatókkal színesíti a programot a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Magyar Honvédség egyedülálló alakulata, a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred - ez utóbbi egység bemutatója 12-kor kezdődik a Nagyréten.

A hagyományos magyar harcmodort a honfoglalás-kori lovasbemutató és a Pálffy huszárok jelenítik meg a nap folyamán.

A kilátogatókat egész nap, kézműves vásár, a megyei gazdakörök jóvoltából pedig mezőgazdasági kiállítás várja a Skanzenben, a Szentes-dónáti malomnál.

A Csongrád megyei Szent István-napon az esemény szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben 10 és 15 óra között véradást szerveznek a Látogatóközpontban

További információk:
A Csongrád megyei Szent István-nap programjai ingyenesek, a Park és a Feszty-körkép augusztus 20-án díjmentesen látogatható. Figyelem! A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép csak előzetes regisztrációval tekinthető meg ezen a napon! Az egyéb látványosságok ezen a napon is fizetősek – erről a mellékelt program alapján lehet tájékozódni.
A sajtó munkatársait a személyzeti bejáró felől várjuk, regisztrációt követően segítjük munkájukat a park területén.
Egyéni interjúk készítését célszerű a kiállítás megnyitó, az ünnepélyes szerződéskötés valamint a megemlékezés utáni időpontra tervezni. Ezt az igényt kérjük egy válasz e-mailben, de legkésőbb a regisztráció során jelezni – az időpont megjelölésével!


Szent István-nap

2017. augusztus 20., vasárnap

Program

10:00-17:00
Szent István napi Honvédelmi Bemutató és Toborzónap – Juhász Tünde kormánymegbízott részvételével
Nagyrét
Katonai tábor és látványos bemutatók a 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, a MH HFKP Csongrád megyei Előkészítő Törzs, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred és a Pálffy huszárok közreműködésével

10:00-17:00
NAK falu - Bemutatkoznak Csongrád megye gazdakörei – Skanzen/ Szentes-dónáti szélmalom előtt

10:00-15:00
Véradás, Magyar Vöröskereszt – Látogatóközpont

10:30
„Magyar emlékek nyomában Európában” tablókiállítás megnyitója Megnyitja: B. Nagy László országgyűlési képviselő és dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

12:00
Katonai bemutató - MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred – Nagyrét

12:30-12:50
Ünnepélyes szerződéskötés a katonai bemutató helyszínén – Nagyrét

11:00-12:15
Szent István napi közönségcsalogató - kulturális műsor – Árpád-emlékmű előtt
Fellép: Borostyán Népdalkör – Bordány
Sándorfalvi Irodalmi Kör – Sándorfalva
Jövőnkért Néptáncegyesület – Szentes
Alföld Néptáncegyüttes – Csongrád

ÜnnepségÁrpád-emlékmű előtt
13:00  Himnusz
13:05  Köszöntőt mond: Farkas Sándor, országgyűlési képviselő
13:10 Ünnepi beszédet mond: Dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke
13:25 Alföld Táncegyüttes (Csongrád) bemutatója: Bús magyar éneke
13:30 Díjátadás: A Csongrád Megyei Önkormányzat alkotói díjainak és megyei elismeréseinek átadása, a díjazottakat köszönti: Kakas Béla, a közgyűlés elnöke
13:45 Erdélyi Luca üllési népdalcsokrot énekel
13:50 Az új kenyeret megszenteli:   Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke
14:00  Az új kenyeret megszegi: Makra József, Ópusztaszer polgármestere
14:05 Alföld Táncegyüttes (Csongrád) bemutatója: Ugrótáncot jókedvemből
14:15 Szózat

Az ünnepségen közreműködik: Erdélyi Luca, a 2016-os Fölszállott a páva tehetségkutató verseny egyéni győztese, a megyei alkotói díjjal kitüntetett csongrádi Alföld Táncegyüttes és a MásKÉP zenekar

14:30 Pálffy huszárok bemutatója - Nagyrét

15:30 Honfoglalás-kori lovasbemutatóLovaspálya

Egész nap:

Nemzeti Összetartozás Emlékműve körül:
Civil értékek tárháza – bemutatkoznak a települések civil szervezetei

Nomád Park:
Íjásztatás
X. századi tevékenységek: kézi orsózás; rokkázás; nemezelés,

Skanzen:
Szent István-napi Honvédelmi Bemutató és Toborzónap – Nagyrét
NAK Csongrád Megyei Szervezete: gazdakörök bemutatója, 100 éves traktor – Malom előtt
Madár totó: Az év madara a tengelic – Puszta Háza
Tanösvény kvíz – Puszta Háza
„Pusztaszeri vadászatok” c. kiállítás – Puszta Háza
NÉBIH „Ételt csak okosan!” – Puszta Háza
„Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány ásványkiállítása” – Puszta Háza
48-as hagyományőrzők – Skanzen területe
Kemencében sült finomságok – Olvasókör
Lovaskocsizás – Skanzen
Bútorfestés – Községháza
Népi gyerekjátszó – Malom előtt
Működő postahivatal – Községháza

Látogatóközpont:
Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés) – Vetítőterem
„Puszták aranya” c. kiállítás – Aula
„Árpád-ünnepek a régi Pusztaszeren” c. kiállítás – Hungarikum tárház
„Magyar emlékek nyomában Európában” c., Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) tablókiállítása – Konferenciaterem
10:00-15:00 Véradás, Magyar Vöröskereszt

Rotunda:
Legyen Ön Árpád vezér! – „Multimédiás játszótér”
Készítse el saját birtokadományozó/köszöntő/házassági oklevelét! – „Multimédiás játszótér”
Keresse meg Gárdonyi Géza üzenetét! – „Ilyet nem látott a Kárpát…”
Álljon Ön is végvári katonának! – „Vár állott, most kőhalom”
A legkisebb a legnagyobb? – „Kincsek a földből”

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Mindenkit szeretettel vár: a Csongrád Megyei Önkormányzat
a Csongrád Megyei Kormányhivatal
az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Fontos tudnivalók

Jegyinformáció:
A Park és a Feszty-körkép megtekintése augusztus 20-án ingyenes. Figyelem! A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép csak előzetes regisztrációval tekinthető meg ezen a napon!

Fizetős szolgáltatások:
Lovasbemutató megtekintése: 500 Ft/fő
Panoptikum megtekintése: felnőtt: 800 Ft/fő; kedvezményes: 400 Ft/fő
Magyarország történelme 3D-ben (filmvetítés): 800 Ft/fő
Íjásztatás: 400 Ft/5 lövés
Személygépkocsi parkolási díja: 1000 Ft

Nyitva tartás:
A rendezvény napján az Emlékpark 10:00-18:00 között várja Látogatóit!