Neked is juthat „Egy csipetnyi Erdély” – interjú Benedekffy Katalin operaénekessel

2016.10.21.
img

A külföldön és hazánkban is elismert Benedekffy Katalin novembertől egy innovatív foglalkozást indít a kultúra és az Erdély iránt érdeklődők számára. A nagygalambfalvi származású operaénekesnővel szakmai jelenéről és a nemsokára induló művészműhelyéről beszélgettünk.

Hogyan töltöd újra a mindennapokat lelkesedéssel?

Alapvetően pozitív gondolkodású ember vagyok, és bármibe belefogok azt végtelen hittel és szeretettel teszem még akkor is, ha nem mindig mennek simán a dolgok. Kitartó vagyok és nem szeretek semmit feladni, így igyekszem mindig megújulni a legegyszerűbb dolgok által is, hogy mindig újult erővel haladhassak tovább az utamon.

Néha elég, egy kedves mosoly, egy jó szó, egy kellemes találkozás, vagy csak annyi, hogy ragyog a Nap. De van, amikor épp arra van szükségem, hogy a Fogarasi havasok 2500 méteres csúcsait egymagam járjam.

Erdély iránti szereteted nyilvánvaló mindenki számára, aki ismer. Mesélj nekünk legújabb kezdeményezésedről. Miből áll az Egy csipetnyi Erdély foglalkozásműhely?

Pár évvel ezelőtt a szülőföldemről, Székelyföldről készítettem dokumentumfilmet, „Huncutazás” címmel, melyet később a Duna Tv vetített nagy sikerrel. Akkor is az volt a vágyam, hogy az otthonomat azon a személyes érzésvilágon keresztül mutassam be, ahogy én abban felnőttem: legendákon, balladákon, néptáncokon-népdalokon keresztül az ott élő nagyszerű emberek lelkivilágán át a csordahajtástól egészen a szilvapálinkáig.

Ez a film teremtette meg a most induló foglalkozásom alapját is.

Bár azóta nagy utat tettem meg: megalapítottam a saját művészeti iskolámat, utána opera és operett primadonnaként végigénekeltem a fél világot, de mégis az otthon utáni vágy és szeretet csak fokozódott bennem.

Bármerre is jártam a világban úgy gondoltam, hogy az életem csak akkor válhat teljessé, ha a gyökereimből táplálkozva ezeket a kincseket, melyeket gyerekkoromban magamba szívhattam, melyek erőt és hitet adnak, továbbadhatom a felnövekvő generációnak és mindazoknak, akik lelkileg és érzelmileg nyitottak az ilyen finomságokra

Kiknek a jelentkezését várod?

Várom mindazokat, akik szeretik Székelyföldet, Erdélyt, annak kultúráját, hagyományait, szeretik a népdalokat, balladákat, legendákat, népművészetet, népzenét, a szép hímzéseket, varrottasokat, szeretik a költészetet, de főként a nagybátyámat Kányádi Sándort, hiszen ő is támogatója az induló programnak.

Továbbá ajánlom mindazoknak, akik szeretik a vidám, családias hangulatot, a közös kirándulásokat, az interaktív foglalkozásokat, a különleges előadókat, vagy egyszerűen csak szeretnék kellemes jó társaságban tölteni a szombat délelőttöt.

Szeretettel ajánlom a kisgyerekektől a nagymamákig.

img

Mennyi időt fog tartani a műhelyfoglalkozás?

Ez egy rendszeres szombati foglalkozás lesz, amelybe bármikor be lehet kapcsolódni. Minden szombaton 90 perces foglalkozások lesznek korcsoportok szerint. Az órák tematikusan épülnek fel minden korosztály számára, ötvözve a régi hagyományinkat a ma élő hagyományokkal.

Lesznek közös programok, előadások, sőt már tervezzük a nyári tábort is székelyföldre.

Izgalmasan hangzik! Kaphatnánk egy kis ízelítőt, hogy mi az, amit biztosan megtanulhatnak a résztvevők?

A filmemből vagy akár a művészeti iskolámból kiindulva a legtöbb vers, ballada, úgy marad meg bennünk, ha ezeket el is játsszuk.

Bizonyára már sokan hallottak a Székelyföldi Legendáriumról. Ezeket a legendákat, interaktív módon eljátszva tanuljuk meg, ugyanígy a népdalokat, a különböző hagyományinkat is, pl. a Szent Anna-tó legendáját drámagyakorlatokon keresztül építjük fel.

Megtanulhatjuk, hogy hogyan udvarolt a legény a guzsalyosba, milyen énekeket énekeltek, amikor kalákába mentek búzát aratni, vagy hogyan készült a lány a menyegzőjére. Mindezeket szeretném vetítésekkel, színművekkel alátámasztani, illetve egy-egy helyi előadóval is színesíteni.

Szeretném ápolni, feleleveníteni és játékos formában tovább adni a régi hagyományainkat, hogy ne úgy tekintsünk rájuk, mint porlepte muzeális értékre, hanem egy lüktető, izzó, erőre, mely bennünk él, formál és meghatározza a jövőnket.

Köszönöm a beszélgetést!

Bővebb információt: a http://csipeterdely.hu weboldalon találhatnak, illetve az Egy csipetnyi Erdély Facebook oldalán (https://www.facebook.com/csipeterdely/). Az október 29-ei ingyenes nyílt napra a https://goo.gl/forms/TgCJKcRw4nJgfzom1 űrlapon lehet regisztrálni.

Kérdezett: Szabó Adél