„Mai, friss, élő népzenét játszunk!” – interjú Unger Balázzsal

2016.02.24.
img

Játékosság. Már az együttes nevében is tetten érhető, nemhogy zenéjükben! Unger Balázst, a Cimbaliband vezetőjét kérdeztük: zenéről, hangszerekről, fellépésekről…

A csapat nevében is benne van a cimbalom. Mit érdemes tudnia egy laikusnak erről a hangszerről?

A zenekar alappillére a cimbalom, melyet Schunda Vencel József magyar királyi hangszergyáros reformált meg az 1800-as évek közepén, és nagydíjat nyert vele az 1872-es párizsi világkiállításon. A zenekar neve egy kis szójátékból ered: 10 éve, mielőtt megalakult az együttes, már sokan Cimbalinak becéztek a hangszeremből és a keresztnevemből kiindulva. A becenevem pedig egyben a zenekar neve is lett. Sokáig dilemmáztunk, hogy Cimbali bandája legyen vagy inkább az angolos Cimbaliband. Mivel külföldön is szerettük volna megmutatni tudásunkat, muzsikánkat, ezért döntöttünk a Cimbaliband név mellett. A cimbalom idén megkapja a Hungarikum-minősítést, hiszen nagyon fontos magyar találmányról van szó! A cimbalom a népzenén túl igen jól alkalmazható a jazz, a komolyzene, de még a könnyűzene terén is.

Nagyon széles a csapat zenei látóköre. Hogyan sikerül megtalálniuk a közös nevezőt a dalokban?

A közös nevező a cimbalom, és annak sokrétűsége, ahogyan már az előző válaszban kifejtettem. A zenekar egyik célja, hogy népszerűsítse a cimbalmot és az élőzenét. Ennek érdekében rugalmasan kezelünk minden olyan műfajt, ami “kézre áll” a cimbalomnak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden dalunk gyökere a magyar népzenéből, néphagyományokból eredeztethető! Mondhatni: amit játszunk az egy mai, friss, élő népzene.

Mi alapján válogatták/válogatják össze a műveikben megszólaló (egyéb) hangszereket?

A zenekar hangszerparkja már 6 éve változatlan. A cimbalom mellett a hegedű és a harmonika a két dallamhangszer; a kíséret sokszínűségéről pedig a koboz, a gitár és a dob gondoskodnak. Az énekhang pedig egyre fontosabb eleme a lemezeinknek!

Rögtönzés vagy tudatosság. Melyik jellemzi inkább a zenéiket?

Mivel a jazz zene sem áll távol tőlünk, ezért a rögtönzés is része koncertjeinknek, sőt segít abban, hogy mi is újabb kihívásokat találjunk a muzsikánkban! Fontos megemlíteni: az autentikus népzenében is rengeteg improvizációt használunk, mely a mi művészetünkben hatványozódva domborodik ki.

img

Meséljenek a kobozról!

A koboz a legutóbbi lemezünk, a Moldva című korong által került be a zenekar hangszerparkjába. Ezen a lantszerű, csángó pengetős hangszeren Unger Gergő, a zenekar gitárosa, a lemez kedvéért tanult meg játszani, autentikus moldvai kobzosok segítségét is felhasználva. A koboz és a cimbalom nagyon jó párost alkotott a huszadik század elején a moldvai csángók muzsikájában!

Milyen volt Japánban fellépni?

Japán egy nagyon különleges élmény volt a banda életében. Olyan volt, mint egy álom! Nagyon szeretnénk többször is eljutni abba az országba, mert nagyon magas volt a publikum zenei intelligenciája: minden egyes zenei poént értettek, és jól reagáltak rájuk! A japánok vendégszeretetéről pedig csak szuperlatívuszokban (a leges-legmagasabb fokon) tudunk beszélni! Ha minden jól megy, akkor idén augusztusban ismét ellátogatunk Hookaido szigetére, Japánba egy világzenei fesztiválra.

Hogyan tovább?

Idén a Cimbali10 koncertsorozat a fő csapásvonal a banda életében, melynek keretein belül országszerte több, mint 10 helyszínen rendezünk nagyszabású, saját szervezésű koncerteket! Az év végére pedig újabb lemezzel szeretnénk kedveskedni közönségünknek. Egyszóval nem lesz unalmas az idei év sem a Cimbaliband számára!

Fotók: Morvai Szilárd (nagynap.eu)

Írta: Sarusi István