w Juhé! Birkák a fesztiválon!
 

Juhé! Birkák a fesztiválon!

2015.09.28.
img

A birkáról sok minden eszünkbe juthat: pihe-puha gyapjú, (ma született) bárány, bamba jószág, pünkösdi ebédek, meleg takaró, mezőn legelő nyáj, hangos bégetés.A birkafesztivál nem véletlenül hiányzik a listából, hiszen nem feltétlenül jutna eszünkbe egy asszociációs játéknál. Mégis létezik! Nagygalambfalván három évvel ezelőtt egyedi kezdeményezésként indult el a Juhé! Birkatartó Fesztivál. A harmadik kiadásra szeptember 26-án, szombaton került sor.

img

Az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő rendezvény több szempontból innovatív. A „fesztivál” keretet a főzőverseny, a folklór programok, a vásár, a koncertek és az előadások adják, azonban a tematikához kapcsolódóan izgalmas, messze földön újdonságnak számító események tartoznak: ilyen például a birkakiállítás, a juhnyíró-verseny vagy a birkatartással kapcsolatos szakmai tájékoztatás. A vásáron legnagyobb sikert a húsfélék és a birkatejből készült finomságok aratták, de sokan a hagyományos módon üstben készült túros puliszkát a környék legjobbjaként értékelték.

img

Számomra rendkívül érdekes összeegyeztetés a birka mint haszonállat és a birka mint háztájunk és mindennapjaink része. Bár a résztvevők jóízűen fogyasztják a juhpörköltet és egyéb birkahús alapanyagú hagyományos étkeket, mégis a kiállítás és a juhnyíró-verseny is ugyanolyan nagy érdeklődésre tart számot.

img

A színpadon zajló programok közül kicsik és nagyok, birkatartók és szemlélődők egyaránt megtalálhatták a nekik valót. A kis általános iskolás néptánccsoport mellett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes sokrétű produkciójával lépett színpadra, a két táncelőadás között pedig a Székely Góbék elnevezésű duó humoros előadásán vidulhattak a résztvevők. A „Mü üdünkbe nem így vót!” című előadásba egy kis improvizációval a Birkatartó fesztivál jellegét is belecsempészték. A tombolajáték főnyereményeként egy pulikutyát vihetett haza a szerencsés kisorsolt személy. A kis „borzos” kétségkívül a birkákra emlékezteti majd a gazdáját vagy talán a birkanyájat kísérgeti majd?

img

Az ezt követő lenyűgöző népdalcsokor műsor után Szabó Előd zenekara, a Titán együttes és Tóth Reni énekesnő koncertjével zárult a fesztivál. Az egész napos birka-közelségtől az est közeledtével a résztvevők is „jámborabbá” váltak, a birkákat hazaterelgették, és ők is nyugovóra tértek.

Írta: Szabó Adél

Fotók: Bálint Hajnal és Mihálydeák Antal