Kender papír – a zöld megoldás

2019.07.15.
img

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezet tudatos megoldások, a műanyag kiszorítása a fa alapanyagként való kiváltása. A kender mint nagy visszatérő mindkét területen fontos szerepet kap már a közeljövőben. Magyarország kimagasló kender hagyományokkal rendelkezik. A felhalmozott tudásból származó előny, most porlad el, amint a világban zajló kender trendnek köszönhetően, a korszerű iparági fejlesztések állva hagyják a sírjából éppen kikecmeregni készülő magyar kender ipart.

A több sikeres lokális kezdeményezést, az életképes központi koncepció hiánya, a pályázati pénzek illúziójának lebegtetése, a kis piacon történő rivalizálás, az álltalános szkeptikus légkör, a jó ötletek lenyúlásától való félelem sokszor gúzsba köti, fékezi mind a hazai, mind a nemzetközi kibontakozásukat.

A pesszimista bevezető után nézzünk valós pozitív példákat. Sorozatunk első elemeként hazai pályán maradva íme pár példa milyen területeken lehet fontos szerepe a kender papírnak.

A laikusok kedvéért a kender cellulóz egy kifejezetten strapabíró, jó minőségű papír alapanyag lásd több ország papírpénz alapanyagának fő összetevőjeként. Előállítása viszont akkor igazán gazdaságos, ha egy nagyobb rendszer részeként a nővényt nem kifejezetten papír ipari rostért állítják elő, hanem a rost kender például textil ipar számára nem hasznosítható, de erre a célra még tökéletesen alkalmas rövid rostjai itt hasznosulnak.
img

Így keletkeznek, vastagság függvényeként olyan, olykor a papír világán túlmutató kender papír megoldások, amelyek a művészeti papírokon kívül, szolgálhatnak fa boros dobozok, műanyag csomagolások, tálcák kiváltásaként akár az erdők megőrzését, akár a műanyag visszaszorítást szolgálva.

Amennyiben valaki képes arra, hogy Fb megosztásokon túl valamit érdemben is hajlandó tenni az ökoszisztémánk megőrzéséért, egyszerűen keresse meg az ilyen területen dolgozó cégeket és adjon nekik feladatot mert minden kihívás, beáramló kreativitás teljesebbé teheti a kiváltható tárgyak skáláját. Amikor valaki családi meghívóit, céges eszközeit hajlandó ilyen papírból készíteni kilép a „divatzöldség” bűvköréből, végre tesz valamit és ráadásul egy jó minőségű termékkel gazdagodik.
img

Hazánkban immár 6 éve szenvedi az úttörők boldogságát ezen a területen is a Násztor Papírmanufaktúra, jó lenne ha a növekvő nemzetközi érdeklődés mellett itthon is megütné az emberek ingerküszöbét az évek során itt felhalmozódott tapasztalat és bekapcsolódnának annak hasznosításába.

Násztor József

A cikk írója papírmerítő.