Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

2015.11.27.
img

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes 2004 óta szervezi meg a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót. A tizenkettedik kiadásra november 27-28-án kerül sor. A számos néptáncegyüttes előadása mellett, kézműves- és gyerekfoglalkozást is szerveznek, emellett a programkínálatot fotókiállítás, könyvbemutató és divatbemutató színesíti.

A rendezvény előtt néhány nappal, rendhagyó videó-beszélgetés során a Néptáncegyüttes tagjával és a rendezvény egyik szervezőjével, Dobos Annamáriával beszélgettem.

Mióta vagy tagja a tánccsoportnak? Hányadik rendezvény lesz ez, amin részt veszel?

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes egyetemista diákokból áll, én is akkor váltam a csapat részévé, amikor kolozsvári egyetemista lettem. 2012 októberében, rögtön az évkezdés után jelentkeztem, először az utánpótlás együttesbe kerültem be, a nagycsoportban egy sikeres felvételi után, 2013 januárja óta táncolok. Ez lesz a negyedik évi kolozsvári népzene- és néptánctalálkozó, amin részt veszek.

img

Miben látod a rendezvény különlegességét?

Elsősorban a fellépőkben. Nagyon széleskörű palettán változik a fellépők sora: a népi mesterektől a néptánccsoportokig, meghívottaink között képviselve vannak a hagyományőrző közösségek a nem hivatásos csoportoktól az egészen profi táncosokig. A találkozó jellegből adódóan területileg is nagyon színes a fellépők összetétele: nagyon sok helyről, különböző tájegységekről érkeznek a táncosok és a zenészek, mondhatni az egész erdélyi örökséget átkaroló rendezvény ez. A kolozsvári táncos kollégák mellett sok más régióból is érkeznek táncos meghívottjaink: a mezőségről, kalotaszegről, szilágyságról, küküllőmentéről stb. még gyimesből is.

A szervezést is kiemelném mint különlegességet, hiszen a nagyrészt diákokból álló csapat elképesztő lendülettel és szenvedéllyel szervezi meg évről-évre ezt a rendezvényt (is). Ez a lelkesedés összekapcsolva a népzene és a néptánc iránti szenvedéllyel az egész szerveződést áthatja. A csapat fő erénye a kreativitás; mindig olyan tevékenységeket próbálunk kitalálni, amelyek „betörnek” a mai modern életbe: például lesz divatbemutató, kortárs könyvbemutató, de a gyerekeknek szánt programokat is úgy próbáljuk kialakítani, hogy minél inkább élvezhető legyen és lépést tartson a jelennel.

Mi a rendezvény célja? Megszólítani a hagyományok kedvelőit vagy minél szélesebb körben kiterjeszteni, bevonni új érdeklődőket?

Kicsit mindkettő. Próbáljuk minél szélesebb körben megszólítani az embereket, e célt szolgálják például az újító jellegű programok, mint a népi ihletettségű civil ruhák bemutatója, amely a tavalyi év első nagy sikere után az idén másodszor kerül megrendezésre. A valós tapasztalat az, hogy a „néptáncos világban” ismert személyek vesznek elsősorban részt a rendezvényen, de ettől még szeretettel várunk bárkit. (mosolyog) A hagyományőrzés kedvelőinek van egy körülhatárolt közössége, olyan ez, mint egy nagy család. A missziónk az, hogy amit az adatközlőktől átvettünk, azt őrizzük és tovább vigyük, minél több ember számára közvetítve.

img

Ez a közösségi kapcsolattartás évközben is fennmarad közöttetek vagy főként a rendezvények idejére tevődik?

A hagyományőrző személyek közössége nagyon szerteágazó, organikus. Mivel sok a táncház, sok a rendezvény, ezért több olyan tér van, ahol „összeverődhet a banda”, ami alkalmat kíván a találkozásra, tapasztalatcserére, közös szórakozásra. Állandóan szövődnek kapcsolatok, a mindennapi életben is lépten-nyomon találkozunk. A kolozsvári népzene- és néptánctalálkozó egyike az olyan rendezvényeknek, amikor érezhetjük, hogy milyen sokan vagyunk.

Az előző évi rendezvények időpontja mindig november végére, december elejére került. Mivel indokolható a dátumválasztás?

Mivel a tánccsoport alappillérét az egyetemisták képezik, ezért egyértelmű, hogy tanévben kell lennie, amikor az egyetemisták is a városban vannak és a dolgozók is inkább ráérnek. Szerintem ideális időpont ez egy táncház találkozóra, a sokszínű részvétel és a szerteágazó tevékenységek sikerei ezt igazolják.

Köszönöm a beszélgetést. Tartalmas hétvégét kívánok!

Szabó Adél


Aktuális