Népmese tábor Újlipótvárosban

2017.06.01.

Kezdődik a nyár. Zárnak az iskolák. Az újlipótvárosi Mesterek és Tanítványok Művészeti Központban már szervezik a nappali és bentlakásos nyári táborokat.

Barta Mártát kérdezzük.

img

Barta Márta, a Cilinder Alapítvány (a META fenntartója) vezetője

Népi életmód tábort hirdettek itt, Újlipótvárosban? Ez kicsit furcsa, nem?

A térkép szerint valóban nem egy faluban vagyunk, de iskolánk tele van paraszti bútorokkal, muzeális értékű tárgyakkal. A program alapjait a Néprajzi Múzeummal közösen dolgoztuk ki, évtizedek óta gyűjtjük a népmesék előadásához szükséges jelmezeket, kellékeket, a falusi élet hagyományos tárgyait. Van itt minden, a juhászkampótól a bábjátszató betlehemig, s amire még szükség van, azt a gyerekekkel közösen elkészítjük. Vannak például lovaink és istálló is, az előbbiek papírmasé technikával készülnek, az istálló pedig vesszőfonatú házikó: méretük attól függ, hogy asztali animáció, bábelőadás vagy színdarab szereplői lesznek-e.

A programban az áll, hogy természetes anyagokkal dolgoztok, mik ezek?

A fenti technikához újságpapír, víz, liszt, azaz csiriz, az istállóhoz pedig megfelelően hajlékony vessző kell. Mindezeket a gyerekekkel együtt a Margitszigeten vagy a szomszédos parkban gyűjtjük össze. A bábfigurák szeme szegfűszegből készülhet, a teste parafadugó, ruhája tölgyfalevélből, kukoricacsuhéból, vagy egy darab zsákvászonból.

img

Kézművesek az aulában

A hagyományos paraszti életforma és gazdálkodás megszűnt, miért van erre szükség 2017-ben?

Visszadobom a labdát: ki lehet-e hagyni az olvasókönyvekből a népmeséket, az énekórákról a népdalokat? És szükségünk van-e Arany János és Petőfi verseire a tanításban?

A kérdésben benne van a válasz, mégis mit kezdünk ezzel az ismeretanyaggal négy fal között?

Azt tesszük, amit télvíz idején a falvak lakói: mesélünk. Mostanában reneszánsza van a mesélésnek. Gyerekjátékokat, bábokat készítünk egyszerű kézműves technikákkal. A záró programnak szerves része a táncház is, ami a hajdani fonó hangulatát idézi meg.

img

Néptáncosok (META Fesztivál, 2016)

Hogyan zajlik egy-egy hét programja?

Minden a történettel kezdődik, ehhez ki kell választani az előadásban szereplő technikákat, díszleteket, kellékeket. Egy ideig a csoportok külön dolgoznak, utána közös munka során alakul ki, hogyan is működnek a dolgok a gyakorlatban. Egymáshoz illesztgetjük, alakítgatjuk az ötleteket és a tárgyakat. A hét végére, péntekre már mindennek működnie kell, mert délután van a bemutató előadás. Legjobban annak örülünk, ha minden gyerek készít egy-egy figurát, használati tárgyat és az előadásban is szerepet vállal.

img

Mátyások és pofonok című bábelőadás

Vannak-e már jelentkezők, és ha igen, honnan?

Elsősorban budapesti, vidéki, mi több külföldön élő magyar gyerekek is jelentkeztek.

A sokféle nyaralási ajánlat közül, miért éppen ez a tábor lehet érdekes a külföldi magyaroknak?

Az idegen nyelvi közegben a magyar nyelv használata háttérbe szorul, maximum a családon belül marad meg. Ugyanakkor erős a kötődés a Magyarországon élő nagyszülőkhöz, rokonsághoz. Az évek során a kapcsolatok meglazulhatnak, a nyelvhasználat meggyengülhet, de abban biztos vagyok, hogy aki hozzánk eljön, erre a táborra magyarul fog emlékezni.

Hogyan zajlik egy nap?

A gyerekek reggel 7 órától érkezhetnek, kilenckor reggelizünk, a délelőtti programok 9:30-tól 12:30-ig tartanak, 12-kor ebéd, utána séta, 14:30-16:30 között délutáni foglalkozás, de ha a kicsik elfáradnak, le is tudnak pihenni. 16:30-kor uzsonna, utána szabadfoglalkozás.

img

Filmvágás gyakorlat

Hogy működik a bentlakásos ellátás?

A nappali programok befejeztével a tanfolyamokban közreműködő művészeti egyetemisták kísérik el a közeli kollégiumba a gyereket, és velük maradnak éjszaka is, a 4-5 fős szobákban. A táborozókat a nap egyetlen szakában sem hagyjuk magukra. A családtagok bármikor felkereshetik őket a szabadidőben.

Az étkezés egy közeli, házias kifőzdében lesz. Fontos még kiemelni, mert az öko gondolkodás a program egyik központi eleme; minden bio boltokból hozott vagy házilag készített alapanyagokból készül. A kenyeret például a fiam süti a saját kézműves pékségünkben. Ezen kívül odafigyelünk még a különféle allergiákra valamint ételérzékenységekre is, mert tudjuk, hogy mekkora terhet jelent ez a szülőknek. A gyerekek egyébként mindennap kétféle menüből, húsos és hús nélküli ételekből választhatnak majd.

Hány héten át működik a tábor és mennyibe kerül egy heti foglalkozás?

Egy-egy turnus hétfőtől péntekig tart, de június 19-től augusztus 31-ig minden héten vannak foglalkozások. A heti program díja 29,500.- Ft, azonban testvérek, illetve minden további turnusra történő jelentkezés esetén 28,000.- Ft személyenként.

Milyen új terveitek vannak?

Távoktatás programot szeretnénk felépíteni külföldön élő magyar diákok számára, amit online oldanánk meg, vagy akár video chat-en is tudunk beszélni velük. Az iskolai szünetekben a gyerekek haza tudnak jönni egy-egy tömbösített oktatásra. Amikor nyáron hosszabb időt itthon töltenek, meg tudjuk szervezni az osztályozó vizsgákat is, az itthoni tantervi követelmények szerint és bizonyítványt is adunk a tanulóinknak. Legkorábban 2017 októberében kezdődnek a felvételik a programba.

További információk: https://www.metamuveszetikozpont.com
Email: metamuveszetikozpont@gmail.com
Telefon: : +36/30 409 2718, +36/30 223 3404