Egy hétvége, amikor a néptáncé a főszerep

2016.06.16.
img

Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált tartottak június 10 és 11-én Debrecenben. A huszonegyedik Szomszédolás alkalmából fiatal néptáncosok lepték el a cívisváros utcáit.

A Gyertek át szomszédolni! nevű rendezvény koncepciója az volt, hogy a néptáncos bemutatókon keresztül a néphagyományt erősítse az emberekben. A táncos lábú fiatalok a határon túlról és az ország különböző területeiről érkeztek.

A kétnapos program táncos hívogatóval kezdődött Debrecen belvárosában. Sokan csatlakoztak a felvonuláshoz, amely a Kossuth tér színpadához vezetett. A remek hangulatú műsor a közönség tagjaink is meghozta kedvét a néptánchoz. A lépések elsajátítására a Dübögő táncházban nyílt lehetőség, ahol kicsik és nagyok ropták együtt a kellemes nyári éjszakában. Szombaton a város vezetését is üdvözölték a néptáncosok, majd a szomszédolókat egy közös éneklésre várták a nagytemplomba.

img

A fiatalok a Kárpát-medence táncait mutatták be, mint például az erdélyi Szászcsávás, Kalotaszeg, Felcsík közösségeinek és Dél-Alföld táncait. A gyerekek nemcsak a lépéseket tanulják meg, hanem megmerítkeznek a kultúrában, a néphagyományokban is.

A fesztivált a Debreceni Hajdú Táncegyüttes szervezte, akiket már számos elismeréssel tüntettek ki, mint a Pro-Urbe vagy a Magyar Örökség-díja. Az együttes 1953-ban alakult meg, tagjai között minden korosztály képviselteti magát.

A rendezvény nemcsak arra volt jó alkalom, hogy a közönséget megismertesse a különböző táncokkal, hanem arra is, hogy erősítse bennük a hagyományokhoz való ragaszkodást.

Szerző: Farkas Eszter