QUINTESSENCE: AGÁRDI ÉS VILMOSKÖRTE GYŐZELEM

2017.02.04.
img

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezésének (1318 minta) eredményhirdetésére a január végén, egy nagyszabású gálán került sor Lillafüreden, a Palotaszállóban. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde, míg a megmérettetés legjobb pálinkája a Shiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett.

Az impozáns külsőségek között a pálinka gála keretében előbb a kereskedelemben kapható pálinkák, majd a magán és bérfőzetettek által nevezett minták eredményeit ismerte meg a szépszámú közönség. A 33 nagyaranyérmes, kereskedelemben kapható pálinka és párlat közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát. A rendezvényt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának megnyitója vezette fel. A társadalmi zsűri szavazata alapján a közönségdíjas pálinka címet a Sáppusztai Pálinkafőzde málna pálinkája kapta. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg az 1318 minta közül a szakavatott 28 fős nemzetközi zsűri a Shiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak.

A rekordszámú nevezett mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is. A nevezett pálinkák és párlatok 264 nevezőtől, 151 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 12‒13-án került sor Ongán. A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 195 (14,7%), ezüst oklevelet 349 (26,5%), míg bronz oklevelet 400 (30,3%) pálinka és párlat.

A több napos zsűrizés során a 28 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltése. Ha nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot töltött ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.

A verseny rangjáról, erejéről Takács László versenyigazgató elmondta, hogy hazánkban ilyen erős mezőny még soha nem gyűlt össze. A legnagyobb kereskedelmi főzdék ‒ egy-két kivételt leszámítva ‒, szinte mind jelen voltak, és legjobb tételeiket nevezték. Az eredményhirdetés ragját emelte az is, hogy Düsseldorftól kezdve Kínáig számos határon túli nevező személyesen is jelen volt, akiket elkápráztatott a Palotaszálló és maga a gála miliője.

A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki. A legjobb bérfőzde a felsőzsolcai Mámor Pálinkaház Kft. lett.

A verseny nagydíjasai:
Legjobb kereskedelmi főzde, egyben a verseny abszolút győztese: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
A Quintessence Pálinkaverseny legjobb pálinkája: a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája.
Közönségdíjas pálinka: Sáppusztai Pálinkafőzde málna pálinkája.
Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. – Felsőzsolca.
Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba.
Legjobb bérfőzető: Pataki Attila.
Legjobb magán és bérfőzetett párlat: Pucsok Sándor szilva pálinkája.
Legjobb ongai pálinka: Ferencz Noémi Sárgamuskotály szőlő pálinkája.