Idén is átadták Szer Üzenete-díjat

2017.09.05.
img

Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas operaénekes és dr. Naszvadi György közgazdász részesült Szer Üzenete-díjban, a szeptember első vasárnapján rendezett Szobori búcsún.

Több tucat fogattal, hintóval, lovas kocsival érkeztek az ünnepre a környékbeliek, akik a régi búcsúk hangulatát idézték fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Az ünnepi szentmisén évről évre Árpád vezérről és az ő emlékezetét éltető középkori monostor alapítóiról emlékeznek meg. A 120 éves hagyományokkal bíró Szobori búcsú 2007-ben éledt újjá, azóta minden évben átadják a Szer Üzenete-díjat a szentmise keretei között, amelyet idén dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrált. A kisteleki Harmónia Egyesület és a Glória gyermekkórus gyönyörű előadása vezette be a Szer Üzenete-díj átadását.

2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. és az első Szobori búcsú 110. évfordulója alkalmából, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark „Szer Üzenete” néven kitüntetést alapított. A díjat, vagyis a monostor ásatása során fellelt íjas, ezüst pecsétgyűrű másolatát évről évre olyan keresztény, magyar embereknek szánják, akik közösségépítő, nemzetmegtartó munkájukkal és példamutató életükkel segítenek Ópusztaszer üzenetét mind több embertársunkhoz eljuttatni.

Az idei esztendőben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ünnepi Kollégiuma Szer Üzenete-díjat adományozott Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek és Dr. Naszvadi György közgazdásznak.

Pitti Katalin neve az elmúlt évtizedekben egybeforrt a magyar és nemzetközi zenei élettel, hiszen a világ számos országában ezrek ünnepelték a legkülönbözőbb szerepekben nyújtott alakításáért. Számtalan itthoni és külföldi koncertje mellett tudásának átadásáról, a tanításról se feledkezett meg, s mindeközben a számára oly fontos jótékonysági munkákból is kivette és kiveszi a részét. Több társadalmi szervezetet évtizedek óta patronál jótékonysági koncertjeinek bevételével, s aktív, tevékeny munkával is.

Dr. Naszvadi György magyar közgazdász, jogász, pénzügyi szakember, a Nemzetgazdasági Minisztérium volt államtitkára. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója. Egész életében elkötelezett volt az összmagyar kultúra és a határon túli magyarság iránt, szívügyének tekintette helyzetük segítését. Elkötelezett segítője az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak. Támogatásának köszönhetően az Emlékpark mára már nem csak egyszerű történelmi emlékhely, hanem a nemzeti összetartozás helye is.