Tímárház – Debrecen kincses doboza

2016.04.17.
img

A Tímárház a cívisváros olyan történelmi épülete, ami a tímármesterség mellett, a kortárs népi kézműves alkotók gyűjtőhelye. A mesterek közreműködésével pedig bárki megmerítkezhet a népművészetben.

Debrecen belvárosában, egy szűk utcácskában rejtőzik az a kincses doboz, melynek drágakövei a népi kézműves mesterségek. Az épület magán viseli a tímárok keze nyomát, hiszen egy tímár család lakhelyeként és műhelyeként szolgált. „Ez az övezet a városon belül, ahol a tímármesterek nagy létszámban éltek és dolgoztak. A nyolcvanas évekre ez volt az egyetlen épület, ami még fennmaradt és szerszámaiban, eszközeiben is megőrizte ezt a mesterséget. Az akkori városi tanács kulturális osztályán merült fel az ötlet, hogy az épületet, és a benne folyó tevékenységet ennek megfelelően kellene megőrizni. Miután megvásárolták, egy felújításon esett át, majd a 90-es évek közepén nyitotta meg kapuit.” – meséli Mátrai Nagy Andrea, a Tímárház egységvezetője.

Sokrétű programok és érdekes mesterségek

Állandó kiállítása a tímármesterségnek állít emléket, míg időszaki kiállításai a kortárs művészeknek nyújtanak bemutatkozási lehetőséget két teremben. A látogatók nemcsak a termeket járhatják körbe, hanem beleláthatnak az egyes mesterségek folyamataiba is. Az udvarról négy különálló műhely nyílik, melyben fazekas, sajtkészítő, hímző, szappanfőző, szűrrátétes, csipkeverő és bőrműves mester munkálkodik. Emellett rendszeres családi hétvégéket, gyermeknapokat, játszóházakat és bemutatókat tartanak. „Nálunk működik a két évvel ezelőtt létrejött Debreceni Értéktár, mely a helyi értéktárgyak felkutatását, gyűjtését és népszerűsítését végzi. Ez nemcsak a Tímárházra korlátozódik, hanem más városokba is ellátogatunk, ahol bemutatókat és kiállításokat szervezünk. Tavaly Tiszafüredre és Kisújszállásra jutottunk el. Ezek a testvérvárosok nálunk is bemutatkoznak.” - tudtuk meg az egységvezetőtől.

img

Egyre nagyobb az érdeklődés a táborok iránt

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló táboraik is vannak. Céljuk, hogy minden olyan mesterség kipróbálását lehetővé tegyék, amivel a Tímárházban a mesteremberek dolgoznak. „A gyermektáborokat 4 és 14 év közötti korosztály látogatja. Hat-hét héten keresztül tart, gyakorlatilag lefedjük a teljes nyári időszakot. Délelőtt és délután szakmai programok vannak, melyeket a népi kézműves mestereink tartanak. A mai elműanyagosodott világban megtanítjuk őket természetes anyagokkal játszani, természetes anyagokból játékot készíteni.” – mondta el Mátrai Nagy Andrea. Úgy látja, hogy évről-évre sem csökkent az érdeklődés, sőt egyre inkább nő: „Azok a gyerekek, akik a táboron belül kézművességgel foglalkoznak, azokból olyan felnőttek válnak, akik a későbbiek folyamán is értékelik majd a néphagyományt.”

Fazekas tábor: http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/program/3840-fazekas-tabor

img

„A nálunk megszerzett tudást az itt tanulók kamatoztatják is”

Fontosnak tartják, hogy azon látogatóknak, akik behatóbban érdeklődnek a népművészet iránt, lehetőséget biztosítsanak a tanulására. „Vannak szakköreink, ahol kicsit el lehet mélyedni egy-egy mesterségben, illetve két képzést akkreditáltattunk, ami a népi kézműves témának a feldolgozása. 2010 óta folytatjuk ezt a tevékenységünket, mely egy 120 órás tanfolyamot foglal magába és vizsgával zárul. Örömmel tapasztalom, hogy a nálunk megszerzett tudást az itt tanulók a későbbiekben kamatoztatják is.” – mesélte boldogan az osztályvezető.

Népi játszóház-vezetői képzés: http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/kepzesek/1067- nepi-jatszohaz-vezetoi-kepzest-inditunk-

Érdemes ellátogatni Debrecen kincses dobozába, ahol nemcsak szép élményekkel lesz gazdagabb az ember, hanem akár finom sajtokkal vagy kézműves szappanokkal is.

Szerző: Farkas Eszter